Walami

Benyomások és érzések a világ aktuális rezdüléseivel kapcsolatban

HTML

Írói jóslatok a válságra

2008.12.19. 07:45 | Blogerovac | Szólj hozzá!

Az éppen olvasott könyvben nagyon érdekes mondatokon akadt meg a szemem minap. A könyv 1975-ös kiadású - tehát 33 éve jelent meg először! - és műfaját tekintve regény. Az egyik szereplő egy pénzügyi szakértő, és a következőket mondja:

"...ismerjék be az igazságot: az Egyesült Államok tönkreteszi a saját pénzrendszerét meg a világét is. Az ok: a politika, a kapzsiság és az eladósodás. Azt akarom, hogy világosan megértse mindenki: nem csak egyének vagy vállalatok mehetnek csődbe, hanem egész országok is.[...] És több az adósság - jelentette ki -, mint amennyit valaha is vissza lehet fizetni[...] Eszeveszetten vették fel a kölcsönöket és hihetetlen mértékben halmozták fel az adósságokat[...] és az emberek egyenként is követték a rossz példát.[...] Mikor fogják az emberek megtanulni, hogy könnyű adósság nincs?" (Arthur Halley: Bankemberek)

Érdekes, hogy ez már valamennyire 30 éve is körvonalazódott (a regény szereplői bírálják a hitelkártya-rendszert is), de ennyire jól sikerült felépíteni a fogyasztói társadalmat, hogy ez a hitel-kártyavár csak tavaly kezdett el roskadozni, míg idén úgy Istenigazából leomlott a főfala. Bár az ilyen jövőbe mutató gondolatok általában a sci-fi írok sajátja, de úgy látszik a gazdasági folyamatok bizonytalansága is megjósolható.

Címkék: hitel válság jóslat

A bejegyzés trackback címe:

https://walami.blog.hu/api/trackback/id/tr55827959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása